Fodring:

Fodring på Raunsbjerggaard:

Wrap: Det får de typisk morgen og aften, heste med ekstra behov får det flere gange dagligt/større mængde eller ad libitum. Har vi heste med ekstra foderbehov, er det altid wrap de først får mere af. Det er f.eks. vores føl, plage samt drægtige der får ekstra meget wrap. Vi får lavet det af de græsfolde vores heste går på, om sommerem, på den måde nedkæmper vi også mængden af orm.

Græs: Om sommeren bliver den ene gang wrapfodring byttet til 2 timers græs for ridehestene, unge og følhopper får oftes døgngræs.

Halm: Vi køber byghalm, og det bruger vi dels som strøelse og som frokost foder, så har hestene noget at pille i en stor del af dagen, som ikke feder så meget som f.eks. wrap. Vi har god erfaring ved brug af halm, nye heste på stedet bliver altid vænnet til halmen, men vores erfaring er at det er et godt produkt, så længe det ikke er det eneste grovfoder hestene får.

Roepiller: Heste i ridning og de der vokser eller har en mave der skal vokse får tildelt krybbefoder som grundlæggende er roepiller der er opblødt i vand (roemos) tilsat div. efter behov. Roemosen gør at tarmene må arbejde ekstra, og det ekstra arbejde gør at alt foderret bliver udnyttet bedre, så det er ikke roepillerne der har en fedene effekt alene. Desuden giver det en god mæthedsfornemmelse. Vi sætter typisk roepillerne i blød om aftenene og lader det stå køligt, 1 del piller til 2 dele vand, en voksen hest kan sagtens spise 1 - 2 liter roemos 3 gange om dagen.

Salvana OK mineral, granulat: Dette mineral/vitamin produkt har vi brugt i nok 30 år. Hestene har fri adgang til det, via krybber i deres løsdrifte, endvidere tildeler vi det de unge, gamle og drægtige.
Vi har erfaret at de får dækket det behov, som nogen heste ellers har, med at slikke jord/ler, ved at de kan vælge mineralerne på denne måde.

Lucerne: Vi bruger det efter behov til unge, drægtige og magre heste.

Havre: 1-2 dl hel havre tilsættes nogen gange foderet, dels for at de synes deres spand er bedst (dem i løsdrift) samt for at giv dem lidt at tygge på.


Gule hørfrø: De er rige på olie, og skulle afhjælpe sand i tarmen. Vores heste kan godt finde på at pille efter rødder under hegnet, og på den måde få sand i maven. Ind i mellem har vi kogt de brune hørfrø af samme årsag.

Endvidere har de fri adgang til sliksten.

 
Tilslut kan der nævnes at vi ikke har de store problemer med splatmaver pga wrap, men vi har haft en enkelt hest der får "sovs til pærerne"/kraftig efterløb når han får lucerne - det tog lang tid at finde ud af at det var det der var årsagen. Efterløb er noget vi oplever fra tid til anden. Div undersøgelser viser at der er "noget galt med hesten" når den har tendens til efterløb, så i stedet for at købe alle mulige ekstra foder produkter mm, så anbefaler vi at man får hesten undersøgt. Det at man får stoppet selve efterløbet med noget meget tørt stråfoder, ændrer ikke på at der er noget hesten bøvler med, for selve efterløbet er hesten nok ret ligeglad med at den har.  - men den kan f.eks have sand ophobning i tarmene, mavesår eller inflamation i tarmen.

Raunsbjerggaard I/S - Raunsbjergvej 14 - 4330 Hvalsø - raunsbjerggaard@gmail.com - Kontonr. 5377-0246487 Mobile pay: 21473623
Lav din egen hjemmeside med mono.net