Det har og giver mange gode ture i den smukke natur omkring Raunsbjerggaard
hesteudsigt, ridetur

Hest et øje, enøjet hest
Hest med et øje. Nogen bliver forskrækket når de ser hans "hul i hovedet", men Matti klarer sig som en hest med to øjne, næsten i hvert fald. Han fik øjet fjerne et halvt år efter han var startet med tilridningen, så han kender ikke så meget til at have to øjne længere, han kan longeres, går konkurrencer, springe og han går i flok og han er stadig en meget smuk, klog og lækker hest. 

Matti fik fjernet sit øje pga akut uveitis. To mdr. tidligere havde han haft et hornhinde sår, som faktisk ikke fik den rette behandling, set i bagklogskabet lys, og alle bliver jo klogere hele tiden. Han fik kun smertestillende systemisk og antibiotika salve i øjet, men ingen pupiludvidende medicin. Han var på unghesteferie hos god veninde efter sin tilridningsperiode da han fik ridsen på hornhinden, så det hele var bare under utrolig uheldige omstændigheder.
Siden Matti fik en anden af vores heste også fjerne et øje. Pga. af disse og via sit arbejde rådfører Rikke af og til ejere der står i eller tæt på samme situation.
hest med et øje, stående operation
 
Matti er Rikkes hest, og har været det siden August 2010.
Han kom til gården som knap 4 års for at blive tilredet, og han kom aldrig tilbage til ejeren, for Rikke måtte eje denne skønne vallak!
Året tidliger havde vi Matti´s helbror i tilridning, så vi vidste lidt om hvad der gemte sig i ham, og efter Matti kom der 6 andre efter den samme hoppe her på Raunsbjerggaard, så 8 i alt, 3 var helsøskende - sjovt at ride så mange efter den samme hoppe, Svarta-Perla som jo var helt fantastisk (se under heste vi mindes).
Matti er 5 gænger, men da Rikke er "4 gænger" tog det en del år før passen blev hevet frem, men nu bruger equipagen alle 5 gangarter. Matti er efter legendariske Garri fra Reykjavik og har så Orri både som farfar og som morfar, Matti har flotte grundgangarter, er meget smuk og nåååå ja, han har kun et øje.

På ridebillderne er Matti stadig ung, tölt har aldrig været hans bedste gangart, i det hele taget har hans lange ben og følsomme gemyt givet udfordringer og lært Rikke en masse. Matti er en klog hest, men han kan være skeptisk med nyr ting og ryttere (og dyrlæger) så det er ikke al der er bare "lige". Men er han først tryg, så er  han den bedste hesteven man kan forestille sig! 

hest et øje

Matti blev købt for at blive en top konkurrence hest, og det er ikke det manglende øjes skyld at han kun er på Rikke´s top liste, det er nok bare manglende rideevner, men det gør ikke Matti til en dårligere ridehest, og det manglende øje bruges ikke som undskyldning for noget som helst.


Matti kom hurtigt hjem, efter øje operationen da han trives bedst hjemme hos vennerne, og da Rikke er veterinærsygeplejerske, var det ikke et problem. Han fik øjeimplantat i, men det kan absolut ikke anbefales! Selve "hullet" kom til at se ud som øjet bare var lukket, og det blev ret tydeligt at han manglede et øje.
Efter et halvt år hævede området voldsomt op, der var gået infektion i det da tårekanalen ikke var lukket ved første operation, og implantatet måtte ud, denne gang i fuld narkose (jeg var knust - igen). Kirurgerne i Taastrup klarede det igen i et snuptag, fik renset godt op og Matti var hurtigt på benene og snart hjemme igen. Og så var det at jeg indså at det var meget bedre uden det dumme implantat, og man ved jo heller ikke om det generer hesten, så ud over de små tiltag på folden, i stalden og i træningen så er det helt klart også et råd fra Rikke, ikke implantat i, ikke mindst fordi det ikke er for hestens skyld!


Til venstre er det vores hoppe Hugsyn, hun er lige kommet hjem efter operationen samme dag, og har nydt et måltid opblødt foder helt op på bandagen.
I dag er hun avlshoppe, og venter sit 3. føl til juni 2019

Raunsbjerggaard I/S - Raunsbjergvej 14 - 4330 Hvalsø - raunsbjerggaard@gmail.com - Kontonr. 5377-0246487 Mobile pay: 21473623
Lav din egen hjemmeside med mono.net